Posted by: achaiainstitute | June 11, 2012

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα – Grundtvig Senior Volunteer Σχέδια Εθελοντισμού Grundtvig για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

Τι θα προσφέρουν οι Αχαιοί εθελοντές στο Kirkkonummi Φιλανδίας επί 3 εβδομάδες;

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Grundtvig Senior Volunteer, Σχέδια Εθελοντισμού Grundtvig για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με τίτλο “Enhancing of Finland – Greece Cultural Heritage” EnHanCe, 6 εθελοντές από την Πάτρα και τη Ναύπακτο επισκέπτονται το Kirkkonummi Adult Education Center, κοντά στο Ελσίνκι, Φιλανδίας τον Ιούνιο 2012  (4/06/2012 – 24/06/2012) για να προσφέρουν εθελοντική εργασία, γνώση και εμπειρία ως μία μορφή μη τυπικής μάθησης και μη κερδοσκοπικής δραστηριότητας.

Το Πρόγραμμα αυτό είναι μία σύμπραξη μεταξύ των Οργανισμών Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Πάτρα και Kirkkonummi Kansalaisopistο, Φινλανδίας, η οποία εμπλουτίζεται από ανταλλαγή καλών πρακτικών, δημιουργεί Ευρωπαϊκή συνεργασία στην Εκπαίδευση Ενηλίκων δίνοντας έμφαση στην εθελοντική προσφορά και συμβολή των ατόμων άνω των 50 ετών στην κοινωνία μας.  Το πρόγραμμα απευθύνεται στην ενεργό συμμετοχή στα κοινά, την ενεργό γήρανση και την κοινωνική συνοχή, προωθώντας  τις συνεργασίες μεταξύ των γενεών και τις διαπολιτισμικές εμπειρίες. Η εθελοντική εργασία περιλαμβάνει τα ακόλουθα μαθήματα άτυπης μάθησης:

  • πολιτισμός (παρουσίαση αρχαίων μύθων του Αισώπου), μαθήματα περιβαλλοντικής συνείδησης (ανακυκλωμένα υλικά), καλές τέχνες (γλυπτική, ζωγραφική, μάσκα, Arte and Povertά), εκμάθηση ελληνικής γλώσσας, πρώτες βοήθειες, μαγειρική, μεσογειακή κουζίνα και διατροφή, εκμάθηση ελληνικής γλώσσας σε παιδιά Ελλήνων μεταναστών, εκμάθηση ελληνικών – παραδοσιακών χορών, γυμναστική, αθλητικές δραστηριότητες σε ενήλικες, παιδιά και ηλικιωμένους, μαθήματα διαβίωσης για διαβητικούς.

Κατά την πρώτη εβδομάδα  στο Kirkkonummi Adult Education Center, τη δεύτερη στο summer camps Laajakallio και την τρίτη εβδομάδα Museum of Gallen-Kallela, Villa Efnik-περιβαλλοντικό κέντρο. Σχετικές επισκέψεις θα γίνουν στo κέντρο εθελοντών Martha Association, Kirkkonummi, στο Εθνικό Μουσείο Φιλανδίας και στο State Μουσείο Φιλανδίας, στο Inkoo, στο Δήμο Siuntio.

Στόχοι του προγράμματος:

  • Να δώσει την ευκαιρία σε άτομα άνω των 50 ετών να εργαστούν εθελοντικά σε Ελλάδα και Φιλανδία σε διάφορες δραστηριότητες
  • Να δημιουργήσει διαρκή συνεργασία μεταξύ των συνεργαζομένων Οργανισμών όσον αφορά την πολιτιστική κληρονομιά.
  • Να υποστηριχθεί το πρόγραμμα από την τοπική κοινωνία, τους τοπικούς Δήμους ώστε να εμπλακούν θετικά στην ανταλλαγή των εθελοντών.

Το πρόγραμμα έχει σκοπό:

  • Να ενθαρρύνει την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών Ελλάδας και Φινλανδίας.
  • Να επιτρέψει στις τοπικές κοινωνίες που εμπλέκονται στην ανταλλαγή εθελοντών να αξιοποιήσουν δημιουργικά την γνώση, τις εμπειρίες και τις ικανότητες των εθελοντών.
  • Οι Ελληνικές και Φιλανδικές πολιτιστικές βραδιές έχουν σκοπό τη γνωριμία, διάδοση και προώθηση του Ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού και αντιστοίχως του Φιλανδικού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά Έλληνες θα «κατακτήσουν» πολιτιστικά τη νότια περιοχή της Φιλανδίας. Είμαστε περήφανοι που θα διαδώσουμε τα ήθη, έθιμα, παραδόσεις μας, την κουλτούρα μας και το ελληνικό πνεύμα, ιδιαίτερα μέσα στην οικονομική κρίση που όλοι βιώνουμε να είμαστε σε θέση να προωθούμε και να γνωστοποιούμε τον ελληνικό πολιτισμό.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανοίγει τα κοινωνικά και προσωπικά σύνορα των εθελοντών και είναι ένας τρόπος να φέρει τους Ευρωπαίους σε επαφή, καθώς οι ενήλικες εθελοντές θα κατανοήσουν ότι αποτελούν μέρος ενός πολυπολιτισμικού ευρωπαϊκού περιβάλλοντος το οποίο περιλαμβάνει ποικιλία πολιτισμών, εθνοτήτων. Επομένως συνειδητοποιούν ότι ζουν και εργάζονται σε μια κοινωνία γνώσης που απαιτεί ενεργό ευρωπαϊκή ιθαγένεια.

Μέσω του προγράμματος παρέχονται κίνητρα, ευκαιρίες ανανέωσης και δημιουργικότητας, που ωθούν την προσωπική και συλλογική εργασία σε ανώτερα επίπεδα επίδοσης. Αποτελεί ένα θετικό βήμα για την δημιουργία γέφυρας συναδέλφωσης και συνεργασίας διαφορετικών πολιτισμών, νοοτροπιών, διαφορετικών τρόπων σκέψης και πράξης, αποκομίζοντας ουσιαστικά οφέλη και προστιθεμένη Ευρωπαϊκή αξία. Η διαφορετικότητα στην Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει και πλούσια πηγή ζωτικότητας και δημιουργικότητας,

Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Κυριακή Βαμβακά, πρόεδρος του Αχαϊκού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Υπεύθυνες επικοινωνίας και μέντορες του προγράμματος είναι η Μαριονίκη Μπρομπονά και η Νίκη Ευσταθοπούλου.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

<span>%d</span> bloggers like this: