Posted by: achaiainstitute | July 13, 2012

Μια διαπολιτισμική κατασκήνωση στην Αυστρία: Η ελληνική παρουσία 3 – 10 Ιουλίου 2012 “Solidarity 1+1” , “Youth in Action”, Νεολαία σε Δράση

Επταμελής ομάδα του Αχαϊκού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης Ενηλίκων (http://users.sch.gr/vamvaka ) συμμετείχε στη διαπολιτισμική κατασκήνωση του St.Valentin, Αυστρία, κοντά στο Linz από τις 3 έως τις 10 Ιουλίου 2012. Η κατασκήνωση είχε θέμα την Αλληλεγγύη, “Solidarity 1+1” και οργανώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Youth in Action”, Νεολαία σε Δράση (http://eacea.ec.europa.eu/youth/index_en.php ). Συμμετείχαν αποστολές της Φιλανδίας, Πολωνίας, Τσεχίας, Σλοβακίας και της οργανώτριας Αυστρίας. Ο Αυστριακός οργανισμός που ήταν υπεύθυνος για την οργάνωση και το συντονισμό της κατασκήνωσης ήταν Kinderfreunde, (Οι φίλοι του παιδιού) (www.kinderfreunde.cc/muehlviertel,
www.facebook.com/kinderfreunde.muehlviertel)
Η ελληνική αποστολή αποτελείτο από τους αρχηγούς- καθηγήτριες Άννα Κόκκαλη και Νίκη Ευσταθοπούλου και τους μαθητές, Νικόλα Αθανασίου, Χρήστο Τσάλτα, Άγγελο Γιαννακόπουλο, Μαρία Χώτου και Όλγα Λοτσάρη.
Σε ένα καταπράσινο πεδινό τοπίο και κοντά στη φύση, η ελληνική ομάδα συνεργάστηκε με τις υπόλοιπες στο στήσιμο των σκηνών. Έτσι τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τη φύση και πιο απλές μορφές επιβίωσης, μακριά από την τεχνολογία, ενώ παράλληλα σύσφιξαν τις σχέσεις τους τόσο μεταξύ τους όσο και με συνομηλίκους τους και μη από άλλες χώρες. Το θέμα του προγράμματος ήταν η αλληλεγγύη και πώς να μάθουμε να συμβιώνουμε δείχνοντας αλληλεγγύη. Η ελληνική αποστολή αντιπροσώπευσε επάξια τη χώρα σε όλες τις δραστηριότητες και τα σεμινάρια με θέμα την αλληλεγγύη, καθώς και στην πολιτιστική βραδιά της κατασκήνωσης, όπου όλες οι αποστολές παρουσίασαν πολιτιστικά δρώμενα της χώρας τους. Οι Έλληνες κατέπληξαν με τη δυναμική της παρουσία, οργάνωση, συνεργασία και δημιουργικότητα.

Μέσα από αυτή την εκδρομή αποκόμισα εμπειρίες που θα μου φανούν σημαντικές κατά τη διάρκεια της ζωής μου, όπως η βασική αρχή της αλληλεγγύης. Μου κέντρισε το ενδιαφέρον η νοοτροπία των άλλων χωρών, καθώς και τα παραδοσιακά εδέσματά τους. Αυτή η εκδρομή ήταν μια ευκαιρία για να εξασκήσω τα αγγλικά μου.
Άγγελος Γιαννόπουλος

Με το πρόγραμμα αυτό είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε την πραγματική σημασία της αλληλεγγύης και της αδελφικότητας. Μέσα από δραστηριότητες, βίντεο και παραδείγματα συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που μας χρειάζονται και μια κίνησή μας, που για εμάς δεν κοστίζει τίποτα, γι’ αυτούς φαίνεται σαν θαύμα. Καταλάβαμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να νοιάζεσαι και να βοηθάς τον άλλον. Επίσης, γνωρίσαμε από τη συνάντηση άλλους πολιτισμούς και καινούριες αντιλήψεις και μας δόθηκε η δυνατότητα να εξασκήσουμε τα αγγλικά μας.

Μαρία Χώτου

Μία από τις πιο αξέχαστες εμπειρίες της ζωής μου πιστεύω ήταν αυτή η εκδρομή στην Αυστρία, στο Sankt Valentin. Αν και στην αρχή ήμασταν ντροπαλοί, σιγά-σιγά αναπτύξαμε σχέσεις μεταξύ μας, αλλά και με τα παιδιά από τις άλλες χώρες, τόσο φιλικές που η στιγμή του αποχωρισμού ήταν το χειρότερο συναίσθημα για τον καθένα μας. Ακόμα δεν θα ξεχάσω πως βοήθαγε ο ένας τον άλλον στις δουλειές, τόσο στις ομαδικές όσο στις ατομικές. Για εμένα η πιο ωραία στιγμή ήταν όταν όλες οι χώρες παρουσιάσαμε έθιμα, φαγητά, ιστορίες, τραγούδια και χορούς από τη χώρα μας. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους οργανωτές, στο Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων και τις συνοδούς!!!
Μαρία – Όλγα Λοτσάρη

Η εκδρομή ήταν μια ευκαιρία να γνωρίσω νέα άτομα και να φρεσκάρω τα αγγλικά μου. Έμαθα να συνεργάζομαι με άλλα άτομα και να μοιράζομαι τα πράγματά μου. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Θα ήθελα να ξαναπάω!
Χρήστος Τσάλτας

Είμαι πολύ χαρούμενος που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω παιδιά από άλλες χώρες και τον τρόπο ζωής τους. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία που με έκανε να μάθω πολλά καινούρια πράγματα με ευχάριστο και χαρούμενο τρόπο. Θα το ξαναέκανα οπωσδήποτε!
Νικόλας Αθανασίου

Αρχηγοί-συνοδοί
Το πρόγραμμα αυτό ήταν πολύ χρήσιμο και εποικοδομητικό, γιατί βίωσα πραγματικά την έννοια της αλληλεγγύης ζώντας μαζί με άλλους στην ίδια σκηνή. Έμαθα να ζω στη φύση και να συμβιώνω αρμονικά με αυτήν. Γνώρισα νέους ανθρώπους από άλλες χώρες, τον πολιτισμό τους, τις παραδόσεις τους, τις συνήθειές τους, τον τρόπο σκέψης τους. Αντάλλαξα ιδέες μαζί τους και συνειδητοποίησα ότι μπορεί να είμαστε από άλλα μέρη, αλλά είμαστε τόσο ίδιοι και μπορούμε ουσιαστικά να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Το περιβάλλον και το μέρος ήταν υπέροχο και οι εμπειρίες που αποκόμισα ήταν θετικές και μοναδικές. Μπορεί οι συνθήκες να ήταν σχετικά αντίξοες ή διαφορετικές από αυτό που είχα συνηθίσει, αλλά θα ήθελα να έχω τη δυνατότητα να συμμετάσχω ξανά σε παρόμοιο πρόγραμμα.
Άννα Κόκκαλη

Υπάρχουν πάρα πολλά να πω, αλλά για μένα η κατανόηση της έννοιας της αλληλεγγύης ήταν το σημαντικότερο που έμαθα από αυτή τη συνάντηση νέων στο St.Valentin της Αυστρίας αυτόν τον Ιούλιο 2012. Έζησα την αλληλεγγύη στην πράξη, επικοινωνώντας με τα μέλη των άλλων αποστολών της Φιλανδίας, Αυστρίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας. Εντυπωσιάστηκα από το πόσα κοινά έχουμε με ανθρώπους προερχόμενους από άλλους πολιτισμούς και νοοτροπίες. Για μένα η αλληλεγγύη πραγματώθηκε και με την ισότιμη συμμετοχή νέων με ειδικές ανάγκες σε όλες τις δραστηριότητες αυτού του προγράμματος «Νέα Γενιά σε δράση».
Νίκη Ευσταθοπούλου


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

<span>%d</span> bloggers like this: