Posted by: achaiainstitute | April 23, 2013

Εθελοντική εργασία 6 Φιλανδών εθελοντών στη Πάτρα & στη Ναύπακτο

 To Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων από την Πάτρα (http://.users.sch.gr/vamvaka),  φιλοξενεί  6 Φινλανδούς εθελοντές από το  σχολείο εκπαίδευσης ενηλίκων, KIRKKONUMMI KANSALAISOPISTO, από την πόλη Kirkonummi Φιλανδίας, (www.kirkkonummi.fi/kansalaisopistο).  Οι Φινλανδοί θα  βρίσκονται στην  Πάτρα από 14/04/2013 – 04/05/2013 και θα  προσφέρουν εθελοντική εργασία,  γνώση και την τεχνογνωσία τους  σε διάφορους τομείς εκπαίδευσης ανάλογα με την ειδικότητα τους, σε τυπική και μη τυπική  μάθηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Grundtvig Senior Volunteer, Σχέδια Εθελοντισμού Grundtvig για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας   “Enhancing of Finland – Greece Cultural Heritage”, “EnHanCe”.  Το πρόγραμμα έχει διάρκεια δυο έτη (2011- 2013) και κατά το πρώτο έτος 2011-2012 6 Αχαιοί εθελοντές επισκέφθηκαν το Kirkοnummi Φιλανδίας και προσέφεραν εθελοντική εργασία στο εκεί σχολείο εκπαίδευσης  ενηλίκων.

Συντονίστρια του προγράμματος είναι η κ. Κυριακή Βαμβακά , υπεύθυνη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Ινστιτούτου μας.

Σκοπός του προγράμματος  είναι:

  • Να ενθαρρύνει την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών Ελλάδας και Φινλανδίας, ώστε να γίνει διάδοση και προώθηση του Ελληνικού & Φινλανδικού  πολιτισμού.
  • Να επιτρέψει στις τοπικές κοινωνίες, που εμπλέκονται στην ανταλλαγή εθελοντών, να αξιοποιήσουν δημιουργικά την γνώση, εμπειρίες και τις ικανότητες των εθελοντών.

Στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Να δώσει την ευκαιρία σε άτομα ( + 50) να εργαστούν εθελοντικά σε Ελλάδα και Φιλανδία σε διάφορες δραστηριότητες
  • Να δημιουργήσει διαρκή συνεργασία μεταξύ των συνεργαζομένων Οργανισμών όσον αφορά την πολιτιστική κληρονομιά.
  • Να υποστηριχθεί το πρόγραμμα από την τοπική κοινωνία, τους τοπικούς Δήμους,  ώστε να εμπλακούν θετικά στην ανταλλαγή των εθελοντών.

Μα τι προσφέρουν οι 6 Φιλανδοί, η Mia, o Rafic, o Penti, η Raija ,η Kaija και η  Sinnika στην πόλη μας;

Κατά την  πρώτη βδομάδα παραμονής τους  στην Πάτρα από 14/04/2013- 20/4/2013 οι  εθελοντές μας προσέφεραν μαθήματα στους εθελοντές και μαθητές  στο Αχαϊκό Ινστιτούτο εκπαίδευσης ενηλίκων. Συγκεκριμένα η Μia Handsson, καθηγήτρια Αγγλικών παρέδωσε μαθήματα Αγγλικών και δίδαξε Ινδική μαγειρική στην αγγλική γλώσσα και κατασκευή  σαπουνιού στο Ινστιτούτο μας. Επίσης δίδαξε Αγγλική γλώσσα στο Γυμνάσιο Παραλίας Πατρών.

Η Kaija Kangasniemi,  εργάστηκε ως εθελόντρια  σε δραστηριότητες της εβδομάδας Αλληλεγγύης και ευαισθητοποίησης που οργάνωσε η Πελοπόννησος & η Interamerican σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού, ΜΚΟ, Ισότητας φύλων, Ένταξης Μεταναστών & Εξυπηρέτησης του πολίτη  του Δήμου Πατρέων.

Ο Penti Viluksela δίδαξε βιβλιοδεσία και κατασκευή βιβλίου στους εθελοντές του Αχαϊκού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Η Raija KeihänenEkstam γύμνασε τους ηλικιωμένους στο Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο Πατρών, στα ΚΑΠΗ του Δήμου της Πάτρας και στο γυμναστήριο Sport House, (www.sportshouse.gr).

Η Sinikka Siekkeli δίδαξε στο – 2o ΕΠΑ.Σ Πατρών (2epas-patras.blogspot.com/) στο τμήμα Συντήρησης Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης και ζωγραφική-απομίμηση   ξύλου στο Ινστιτούτο μας.

Ο Rafik Neuman  επίσης παρέδωσε μαθήματα γυμναστικής σε βετεράνους αθλητές στο Πανπελοποννησιακό Στάδιο Πατρών και γύμνασε τους ηλικιωμένους στο Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο Πατρών, στα ΚΑΠΗ του Δήμου της Πάτρας . Στο δε  γυμναστήριο Sports House παρέδωσε και μαθήματα boxing.

Οι δραστηριότητες και τα μαθήματα των Φιλανδών εθελοντών θα συνεχιστούν και στη Ναύπακτο, την οποία επισκέπτονται αυτό το Σαββατοκύριακο και για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Μας εξομολογήθηκαν ότι είχαν ενδοιασμούς και φόβους για να ταξιδέψουν στην χώρα μας επηρεασμένοι από  τις ειδήσεις στα ΜΜΕ, αλλά τελικά  η κατάσταση που βιώνουν εδώ στη Πάτρα,  δεν έχει να κάνει με αυτό που φαντάζονταν. Μας βλέπουν θετικά με  την εθελοντική προσφορά μας και βοήθεια , με φιλοξενία και αλληλεγγύη μεταξύ μας, άγνωστα για  τους περισσότερους από αυτούς.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που προγραμματίζει το Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων κατά την διάρκεια της  παραμονή των 6 Φιλανδών εθελοντών στην Πάτρα, είναι η πραγματοποίηση της εκδήλωση «Διαπολιτισμικός Διάλογος Ελλάδας – Φινλανδίας»,  το Σάββατο 27/04/2013, (10:00 – 14:00) στην Αίθουσα Αίγλη  – Veso Mare, Πάτρα (Ακτή Δυμαίων 17), σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού, ΜΚΟ, Ισότητας φύλων, Ένταξης Μεταναστών & Εξυπηρέτησης του πολίτη του Δήμου Πατρέων.

001


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

<span>%d</span> bloggers like this: