Posted by: achaiainstitute | February 12, 2020

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA1,Ανταλλαγή Νέων“Bridges of Solidarity”, Γέφυρες Αλληλεγγύης: Γέφυρες αλληλεγγύης μας ενώνουν ή μας χωρίζουν;

Η εικόνα ίσως περιέχει: πιθανό κείμενο που λέει "IAPYMA NEONAIAZ KAI AIA BIOY maoHeHe"

Η εικόνα ίσως περιέχει: πιθανό κείμενο που λέει "Co-funded by the Erasmus+ Programme of the European Union"

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA1,Ανταλλαγή Νέων“Bridges of Solidarity”,
Γέφυρες Αλληλεγγύης:
Γέφυρες αλληλεγγύης μας ενώνουν ή μας χωρίζουν;
Το Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων υλοποιεί και οργανώνει στην Πρωτεύουσα της Αχαΐας το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, Erasmus+, ΚΑ1,“BridgeS: Bridges of Solidarity”απο 8 Ιουλίου μεχρι 17 Ιουλίου 2019. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος 39 νέοι απο Ρουμανία, Ιταλία, Σερβία, Ισπανία, και Τουρκία από αντίστοιχους Οργανισμούς νέων και με Έλληνες εθελοντές του Αχαικού Ινστιτούτου, θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό στη Πάτρα.
Θέμα του προγράμματος: Το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα της δεκαετίας που διανύουμε με εισροή μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην χώρα μας. Οι νέοι μας και τα ανθρώπινα δικαιώματα! Προτάσεις, ιδέες για ευαισθητοποίηση των νέων της Ευρώπης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι συνάνθρωποί μας.Οι νέοι θα αναπτύξουν τις δεξιότητες αυτές μέσω δραστηριοτήτων μη τυπικής μάθησης και μέσω εργαστηρίων τέχνης.
Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η ενεργός συμμετοχή των νέων σε δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης, έτσι ώστε να αποκτήσουν διαπολιτισμικές δεξιότητες, κοινωνικές, επικοινωνιακές αλλά και διαπροσωπικές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να ζήσουν ως ενεργοί πολίτες σε μια κοινωνία χωρίς κοινωνικό αποκλεισμό, χωρίς ξενοφοβία, διακρίσεις και ρατσισμό, αλλά με αλληλεγγύη και ισότητα.
Βασικός στόχος του προγράμματοςαποτελεί η ενδυνάμωση και ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων με δεξιότητες μέσω μη τυπικής μάθησης και μέσω δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, παιχνίδια ρόλων, δια δραστικά εργαστήρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με συγγραφείς, και εργαστήρια Τέχνης με θέμα:«Όλοι ίδιοι – όλοι είμαστε ενωμένοι» Μουσικής και χορού, ζωγραφικής, φωτογραφίας– Τ.Π.Ε. και Flashmob.
Οι εθελοντές του Αχαϊκού Ινστιτούτου μας Μιχάλης Λυκούρας, Φίλιππος Πελεκούδας –Οικονόμου, Νεφέλη Τερζή, Ιωάννα Τράμπαρη, Ζήσης- Στυλιανός Τράμπαρης, Ορέστης Μαραζιώτης, Όμηρος Βασδάρης, Νικόλαος Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Καούκης και η Τζώρτζια Παπαιωάννου μαζί με τους συνομήλικους τους νέους θα εργαστουν μαζι, θα γνωριστούν, θα τους γνωρίσουν στην όμορφη πόλη μας, την Πάτρα, θα γευτούν τις παραδοσιακές ελληνικές γευσεις μας, και θα περιηγηθούν τα στενά γραφικά δρομάκια της ευωδιαστής Ναυπάκτου καθως και της πανέμορφης Ζακύνθου μας.
Κατα την πρωτη ημερα ημέρα εργασιών, στις 9 Ιουλιου 2019, μετά την άφιξη τους στην Πάτρα, οι εργασίες του προγράμματος άρχισαν με ασκήσεις αλληλογνωριμίας, παρουσιάσεις με την μορφη Power Point για την διαπολυτισμικότητα και τους διαφορετικούς πολιτισμούς που υπάρχουν και κατοικούν σήμερα στην Ευρώπη, και με τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που επικρατούν σε καθε λαό για καθε χωρα που συμμετείχε στο προτζεκτ αυτό. Ολοι οι νέοι χωρισμένοι σε ομάδες, παρουσίασαν τα αποτελέσματα, η κάθε ομάδα με τον δικό της τρόπο, αλλά και με χιούμορ, π.χ. με θεατρικα σκετς,παρουσιάσεις, κ.α.).Το απογευμα η Ευρωπαικη ομαδα συμμετειχε σε ομαδες εργασίας αναλογα με τα ενδιαφεροντα τους, Φωτογραφία και ΤΠΕ, Μουσική και χορός, Ζωγραφική και Flashmob, (photography and IT, Music and dance, Painting and Flashmob)για να προετοιμαστούν για τον τελικη παρουσιαση – εκδηλωση που θα πραγματοποιήσουν στις 16 Ιουνίου 2019, σεκεντρικο δρόμο στο κ,εντρο της Πατρας. Τέλος ακολούθησε αξιολόγηση όλων των δραστηριοτήτων της ημέρας και βόλτα στην παλιά πόλη και στο κάστρο της Πάτρας.
Την δευτερη ημερα του προγράμματος, την Τετάρτη 10 Ιουλίου, ολοι μαζι στο Επιμελητηριο γνωρισαμε και μελετήσαμε την Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το 1948. Η Μη κυβερνητικη Οργανωση ΠΡΑΞΙΣ, με τους εκπροσωπους της κ Θ, Παξινό, Ψυχολόγο και την κ. Βιβιαν Παναγοπύλου, Κοινωνική λειτουργο μας ενημερωσαν για τις δράσεις της ΠΡΑΞΙΣ οσον αφορα τα ανήλικα παιδια μεταναστων και προσφυγων, καθως και το πρωτότυπο προτζεκτ που διαθέτουν «Mobile School»,μια κινητή μονάδα για να ανακαλυπτουν τις δεξιοτητες και τα ταλέντα των προφγυγοπουλων και των Ρομα παιδιων και οχι μόνο, που δεν εχουν προσβαση στην συμβατική εκπαιδευση. Το διαδραστικο παιχνιδι που ακολούθησε μας εβαλε στην θεση και στην ψυχολογική κατασταση αυτων των παιδιών.
Η κ. Αμαλια Τράγκα, κοινωνιολογος από τον Κοινωνικο Τομέα του Δήμου της Πάτρας, μας ανελυσε το θεμα: ¨Ειμαστε διαφοερικοι- η ειμαστε ίσοι, όλοι ειμαστε άνθρωποι”. Οι νεοι μας χωρισμενοι σε ομάδες συμμετειχαν στην δραματοποιηση παιξιματος παιχνιδιών ρολων που ειχαν σχεση με ιστοριες προσφυγων και μεταναστων. Ο κ. Γιάννης Βλαχος , γεωλόγος, με το διαδρασικο του παιχνίδι εκανε ολλλα τα παιδια να συμμετεχουν , να διασκεδάσουν και να περσασουν μεσα απο μαθηση μη τυπικης εκπαιδευσης μυνηματα αλληλεγγυης και ανθρωπιας για τους μεταναστες και τους προσφυγγες.
Η Πεμπτη, 11 Ιουλίου 2019, ηταν γεματη απο εμπειριες πολεμου και τις συναισθηματικες εμπειριες απο βομβαρδισμους πολεμου και οως θα συμπεριφερινταν σε αναογολες πειστάσεις. Η ομάδα των Τουρκων, με εμπειρια πάνω σε αυτό το θεμα συμτονισε αυτην την ενοτητα.
Το μεσημερι της Πεμπτης 11 Ιουλιου, ο νεοεκλεγεις δημαρχος μας, μας δεχτηκε στο Δημαρχειο, και αντι αυτου, ο χαμογελαστος Αντιδημαρχος Παιδειας κ. Αθανασόπουλος μας υποδεχτηκε καλωσυνατα και ευγενικα, τονιζοντας τις ενεργειες του Δημου για τα σχολεία του Δήμου, τους νέους και τον αθλητισμο στην πόλη μας. Η εκπαιδευτικός απο την Πιζα της Ιταλιας, Katiuscia Pippi, ζήτησε να μαθει που θα νοικίασει ενα ποδηλατο για να γνωρισει την πόλη μας. Ο κ. Αντιδημαρχος επεσημανε την ελλειψη και υποδομης- ποδηλατοδρόμων και την ελλειψη ποδηλάτων σε αυτο το τομεα, υποσχεθηκε δε ότι συντομα θα υπαρχει συζητηση για αυτο το θέμα.
Οι εργασιες του Ευρωπαικου προγράμματος θα συνεχιστούν μέχρι τις 17 Ιουλιου και θα αναδειξουμε με εργαστηρια και δραστηριοτητες μη τυπικής μάθησης την αλληλλεγυη και τα ανθρωπινα δικαιωματα ολων των παιδιων του κοσμου!

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

<span>%d</span> bloggers like this: